Rugkliniek Alkmaar

Voor gespecialiseerde fysiotherapie bij

SPIT

Maak een afspraak

AU! OPEENS SCHIET HET ZOMAAR IN JE RUG.

Je kunt geen kant meer op, nauwelijks bewegen om van lopen nog maar te zwijgen. 

Bij elke beweging schieten de pijnscheuten door je rug. Herkenbaar? Je bent niet de enige. 80% van alle volwassenen heeft wel eens rugpijn. Te zwaar getild, te lang voorovergebogen gestaan of te snel iets opgepakt. In de volksmond heet deze heftige acute lage rugpijn die er opeens inschiet, spit.

Spit is pijnlijk, vervelend, maar gelukkig meestal niet ernstig. Spit is wel een duidelijk signaal van jouw lichaam dat er iets is. Een signaal wat je niet mag negeren.

Veel gestelde vragen over spit

Hieronder beantwoorden we in het kort de volgende vragen. Wat is spit, wat zijn de symptomen en hoe is spit te behandelen?

Spit is een verzamelterm voor acute lage rugklachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hernia, waarbij sprake is van een uitstulping van de tussenwervelschijf die drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan. Spit is de meest voorkomende en minst ernstige vorm van lage rugpijn.

De symptomen bij spit verschillen per persoon. Sommige mensen hebben alleen last van een zeurende pijn onderin de rug, terwijl anderen een stekende acute pijn laag in de onderrug met uitstralende pijnklachten in de billen of bovenbenen ervaren.

Als je acute spitklachten hebt, dan kun je een afspraak maken bij onze manueel therapeut. De behandelingen zijn gericht op het stimuleren van het natuurlijk herstel. Daarnaast is het belangrijk dat je blijft bewegen. Bij de afspraak krijg je beweegadviezen die passen bij je dagelijkse werkzaamheden. Als je regelmatig last hebt van spitklachten, is het raadzaam om een rugprogramma (kort durend) te volgen. Zo kun je herhaling in de toekomst voorkomen.

Ja, acute spitklachten gaan vaak na een aantal dagen over. Om het herstelproces te versnellen, kun je de specialisten van Rugkliniek Alkmaar raadplegen.

De symptomen bij spit verschillen per persoon. Sommige mensen hebben alleen last van een zeurende pijn onderin de rug, terwijl anderen een stekende acute pijn laag in de onderrug met uitstralende pijnklachten in de billen of bovenbenen ervaren.
Bel ons 072 – 560 00 44
Maak een afspraak

Je persoonlijke behandelplan

Ieder mens is uniek en elk lichaam reageert anders.

Daarom is fysiotherapie bij rugklachten, zoals spit, een hernia of ischias specialistisch maatwerk. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van jouw klachten, gaan we in gesprek. We vragen naar je klachten, de voorgeschiedenis en andere factoren die van belang kunnen zijn. We testen je spieren en gewrichten om te onderzoeken waar jouw pijnklachten vandaan komen.

Op basis van jouw persoonlijke informatie en de gegevens uit ons bewegingsonderzoek, stellen we een persoonlijk behandelplan voor je op. Een programma afgestemd op jouw klachten en mogelijkheden en gericht op het herstel van je dagelijks functioneren. We nemen dit plan rustig met je door, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en waar je aan toe bent.

Ontmoet ons team van specialisten

Remco Bruin
Remco BruinManueel Therapeut
Jacco Walta
Jacco WaltaManueel Therapeut

Wat onze klanten zeggen

“Mijn therapeut is de enige die mijn klachten serieus nam en een oorzaak gezien heeft i.p.v. alleen maar de pijnlijke plekken te behandelen en dat betekent heel veel voor me!”

Hans de Vries

“Het feit serieus genomen te worden is erg belangrijk. Dan met de deskundigheid van de therapeute tot een behandeling komen is een pre.”

Anne de Koning

“Alle lof voor het geduld en de houding van de beide therapeuten die betrokken zijn bij mijn revalidatie.”

Annelies Schippers

Kwaliteit

Rugkliniek Alkmaar werkt continue aan kwaliteitsverbetering. Niet omdat dat moet, maar omdat wij dat professioneel graag doen.

Rugkliniek Alkmaar is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
Rugkliniek Alkmaar heeft het predicaat TopZorg van Menzis
Rugkliniek Alkmaar is een Zilveren Kruis PlusPraktijk

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over uw zorgverzekering, vergoeding voor fysiotherapie en Rugkliniek Alkmaar. Bekijk de antwoorden en misschien zit het antwoord op uw vraag er al tussen. Zit het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Nee, u heeft geen verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig voor een behandeling bij ons.

U kunt met elke verzekering bij Rugkliniek Alkmaar terecht.

Ja, maar het is verstandig om even na te gaan of dat ook voor u geldt. Elk jaar verandert de basisverzekering en de aanvullende verzekering– en wij begrijpen dat u af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zoeken wij geheel vrijblijvend uit hoe u verzekerd bent.

Bepaalde behandelingen worden wel vergoed vanuit het basispakket, voor andere vergoedingen moet u aanvullend verzekerd zijn.
Bent u benieuwd? Een telefoontje naar onze praktijk is voldoende.

Gelukkig wel! Geef bij het voorgesprek aan dat u zelf zorg draagt voor de betaling.
Na afloop van elke afspraak ontvangt u een factuur van ons.

Tarieven 2024

Eerste afspraak (intake en behandeling) : € 112,50
Vervolgafspraak fysiotherapie : € 48,50
Vervolgafspraak manuele therapie: € 61,50

Onze eerste behandeling is bijzonder omdat we ruim de tijd nemen om elkaar te leren kennen en inzicht te krijgen in uw klachten en de oorzaken. We maken een overzicht van uw klachten en de oorzaken en stellen daarna samen een behandelplan op. Daarin kiest u met de therapeut aan welke klacht of oorzaak u wilt werken en welke manier van werken u het beste past. De eerste behandeling duurt ongeveer 50 minuten.

Wat neem je mee naar de eerste afspraak?

Het is aan te raden om bij de eerste behandeling het volgende mee te nemen:

  • Handdoek
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Indien u via de huisarts/specialist bent doorverwezen en een brief heeft meekregen, dan graag deze verwijzing meenemen.

De eerste behandeling rond de 50 minuten, de tweede en volgende behandelingen rond de 25 minuten.

Wanneer uw afspraak toch niet goed uitkomt, horen we dit natuurlijk graag zo snel mogelijk, maar laat het ons uiterlijk 24 uur van te voren weten. We maken graag contact dus vinden het fijn als u even belt. Zo kunnen we gelijk een nieuwe afspraak voor u inplannen op beter gelegen tijdstip. Komt bellen niet uit of zijn we niet telefonisch bereikbaar op 072-5600044 spreek dan onze voicemail in of stuur een e-mail. Indien gewenst nemen we daarna contact met u op.
Voor afspraken die niet of niet tijdig (uiterlijk 24 uur van te voren) worden geannuleerd, brengen wij de gereserveerde tijd in rekening.

Ja zeker! U mag te allen tijde zelf bepalen wie uw therapeut is, dus voel u absoluut niet bezwaard uw voorkeur uit te spreken. Houd er wel rekening mee dat het daardoor in sommige gevallen iets langer kan duren voordat u terecht kunt.

Ja Rugkliniek Alkmaar is rolstoel toegankelijk. De toegangsdeur is geschikt voor rolstoel, rollator en kinderwagen. We hebben echter nog wel een verbeterpunt; er zijn nog twee lage drempels en de deuren gaan niet automatisch open.

Netwerken en kwaliteitsregisters

Wij willen de rugpijn en de rugklachten van onze patiënten duurzaam verhelpen of verminderen. Dat kan alleen als we ongelofelijk goed ons best doen om op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van rugklachten, door heel van de patiënten te leren, door van elkaar te leren.
We hebben als team regelmatig overleg met elkaar en ander specialisten in de zorg. We laten ons toetsen en zijn aangesloten bij kennisnetwerken, doen mee aan wetenschappelijk onderzoek, en hebben verschillende registraties in beroepsregisters.

Ja, er zijn gratis parkeerplaatsen voor de deur waardoor u makkelijk en gratis met de auto langs kunt komen.

Ja, op doordeweekse avonden kunt u tot 20:30 uur bij ons terecht.

Bel ons 072 – 560 00 44
Maak een afspraak
Rugkliniek Alkmaar Gespecialiseerde fysiotherapie bij nek- en rugklachten

CONTACTINFORMATIE

Schoenmakerstraat 128, 1825 CJ  Alkmaar

(072) 560 00 44

info@rugkliniekalkmaar.nl