Gespecialiseerde fysiotherapie

bij chronische rugpijn

Maak een afspraak

ALS RUGPIJN NIET OVERGAAT EN STEEDS WEER TERUGKOMT…

Spelen met je kinderen, een sprintje trekken of spitten in de tuin? Van tijd tot tijd lukt het gewoon écht even niet omdat je rug heftiger protesteert dan normaal. Een zeurende stekende pijn trekt door je hele lijf en je ontkomt er niet aan om het een tijdje rustiger aan te doen. Geleidelijk trekt de ergste pijn weg waardoor je na een paar dagen weer in staat bent om het normale leven op te pakken.

Herken je dit? Heb je al maanden last van een licht zeurende pijn onderin je rug? Of worden je klachtenvrije perioden steeds korter?

Als rugpijn steeds terugkomt en/of helemaal niet overgaat, is het aan te raden om eens een afspraak te maken bij ons.

Veel gestelde vragen chronische rugpijn

Hieronder beantwoorden we in het kort de volgende vragen. Wanneer spreken we van chronische rugpijn, wat zijn de oorzaken en symptomen en hoe worden chronische rugklachten behandeld.

We spreken van chronische rugpijn als lage rugpijn klachten onafgebroken en langer dan 3 maanden aanhouden. Ook terugkerende perioden met forse rugpijn, afgewisseld met klachtenvrije perioden vallen onder de noemer chronische rugklachten.

Overbelasting of een verkeerde houding zijn de meest voorkomende oorzaken van chronische rugklachten. Om de rugpijn te vermijden, worden veel bewegingen niet gedaan. Dit zorg voor zwakkere spieren waardoor de belastbaarheid van de rug afneemt.

De aard van de pijn kan sterk variëren en kunnen worden gevoeld als botpijn, zenuwpijn of spierpijn. Het gevoel van pijn kan ook variëren. De rugpijn kan stekend, brandend, zeurend of tintelend zijn. De intensiteit kan variëren van mild tot ernstig. Er kan ook sprake zijn van uitstralingspijn

De grootste nadruk ligt op een versterking van de rug- en buikspieren. Sterke spieren ondersteunen de wervelkolom en zorgen voor een juiste lichaamshouding waardoor de belastbaarheid van de rug vergroot. Een sterke en stabiele rug verkleint de kans op terugkerende rugklachten.

We spreken van chronische rugpijn als lage rugpijn klachten onafgebroken en langer dan 3 maanden aanhouden.
Bel ons 072 – 560 00 44
Maak een afspraak

Je persoonlijke behandelplan

Ieder mens is uniek en elk lichaam reageert anders.

Daarom is fysiotherapie bij rugklachten, zoals chronische rugpijn, een hernia, spit of ischias specialistisch maatwerk. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van jouw klachten, gaan we in gesprek. We bespreken natuurlijk je klachten, maar hiernaast kijken we ook naar de voorgeschiedenis en andere factoren die van belang kunnen zijn. We testen tenslotte je spieren en gewrichten om te onderzoeken waar jouw pijnklachten vandaan komen.

Samen maken we een behandelplan

Op basis van jouw persoonlijke informatie en de gegevens uit ons bewegingsonderzoek, stellen we een persoonlijk behandelplan voor je op. Een programma afgestemd op jouw klachten en mogelijkheden en gericht op het herstel van je dagelijks functioneren. Hierna nemen we dit plan rustig met je door, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en waar je aan toe bent.

Ontmoet ons team van specialisten

Remco Bruin
Remco BruinManueel Therapeut
Jacco Walta
Jacco WaltaManueel Therapeut

Wat onze klanten zeggen

“Mijn therapeut is de enige die mijn klachten serieus nam en een oorzaak gezien heeft i.p.v. alleen maar de pijnlijke plekken te behandelen en dat betekent heel veel voor me!”

Hans de Vries

“Het feit serieus genomen te worden is erg belangrijk. Dan met de deskundigheid van de therapeute tot een behandeling komen is een pre.”

Anne de Koning

“Alle lof voor het geduld en de houding van de beide therapeuten die betrokken zijn bij mijn revalidatie.”

Annelies Schippers

Kwaliteit

Rugkliniek Alkmaar werkt continue aan kwaliteitsverbetering. Niet omdat dat moet, maar omdat wij dat professioneel graag doen.

Rugkliniek Alkmaar is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
Rugkliniek Alkmaar heeft het predicaat TopZorg van Menzis
Rugkliniek Alkmaar is een Zilveren Kruis PlusPraktijk

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over uw zorgverzekering, vergoeding voor fysiotherapie en Rugkliniek Alkmaar. Bekijk de antwoorden en misschien zit het antwoord op uw vraag er al tussen. Zit het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Nee, u heeft geen verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig voor een behandeling bij ons.

U kunt met elke verzekering bij Rugkliniek Alkmaar terecht.

Ja, maar het is verstandig om even na te gaan of dat ook voor u geldt. Elk jaar verandert de basisverzekering en de aanvullende verzekering– en wij begrijpen dat u af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zoeken wij geheel vrijblijvend uit hoe u verzekerd bent.

Bepaalde behandelingen worden wel vergoed vanuit het basispakket, voor andere vergoedingen moet u aanvullend verzekerd zijn.
Bent u benieuwd? Een telefoontje naar onze praktijk is voldoende.

Gelukkig wel! Geef bij het voorgesprek aan dat u zelf zorg draagt voor de betaling.
Na afloop van elke afspraak ontvangt u een factuur van ons.

Tarieven 2024

Eerste afspraak (intake en behandeling) : € 112,50
Vervolgafspraak fysiotherapie : € 48,50
Vervolgafspraak manuele therapie: € 61,50

Onze eerste behandeling is bijzonder omdat we ruim de tijd nemen om elkaar te leren kennen en inzicht te krijgen in uw klachten en de oorzaken. We maken een overzicht van uw klachten en de oorzaken en stellen daarna samen een behandelplan op. Daarin kiest u met de therapeut aan welke klacht of oorzaak u wilt werken en welke manier van werken u het beste past. De eerste behandeling duurt ongeveer 50 minuten.

Wat neem je mee naar de eerste afspraak?

Het is aan te raden om bij de eerste behandeling het volgende mee te nemen:

  • Handdoek
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Indien u via de huisarts/specialist bent doorverwezen en een brief heeft meekregen, dan graag deze verwijzing meenemen.

De eerste behandeling rond de 50 minuten, de tweede en volgende behandelingen rond de 25 minuten.

Wanneer uw afspraak toch niet goed uitkomt, horen we dit natuurlijk graag zo snel mogelijk, maar laat het ons uiterlijk 24 uur van te voren weten. We maken graag contact dus vinden het fijn als u even belt. Zo kunnen we gelijk een nieuwe afspraak voor u inplannen op beter gelegen tijdstip. Komt bellen niet uit of zijn we niet telefonisch bereikbaar op 072-5600044 spreek dan onze voicemail in of stuur een e-mail. Indien gewenst nemen we daarna contact met u op.
Voor afspraken die niet of niet tijdig (uiterlijk 24 uur van te voren) worden geannuleerd, brengen wij de gereserveerde tijd in rekening.

Ja zeker! U mag te allen tijde zelf bepalen wie uw therapeut is, dus voel u absoluut niet bezwaard uw voorkeur uit te spreken. Houd er wel rekening mee dat het daardoor in sommige gevallen iets langer kan duren voordat u terecht kunt.

Ja Rugkliniek Alkmaar is rolstoel toegankelijk. De toegangsdeur is geschikt voor rolstoel, rollator en kinderwagen. We hebben echter nog wel een verbeterpunt; er zijn nog twee lage drempels en de deuren gaan niet automatisch open.

Netwerken en kwaliteitsregisters

Wij willen de rugpijn en de rugklachten van onze patiënten duurzaam verhelpen of verminderen. Dat kan alleen als we ongelofelijk goed ons best doen om op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van rugklachten, door heel van de patiënten te leren, door van elkaar te leren.
We hebben als team regelmatig overleg met elkaar en ander specialisten in de zorg. We laten ons toetsen en zijn aangesloten bij kennisnetwerken, doen mee aan wetenschappelijk onderzoek, en hebben verschillende registraties in beroepsregisters.

Ja, er zijn gratis parkeerplaatsen voor de deur waardoor u makkelijk en gratis met de auto langs kunt komen.

Ja, op doordeweekse avonden kunt u tot 20:30 uur bij ons terecht.

Bel ons 072 – 560 00 44
Maak een afspraak
Rugkliniek Alkmaar Gespecialiseerde fysiotherapie bij nek- en rugklachten

CONTACTINFORMATIE

Schoenmakerstraat 128, 1825 CJ  Alkmaar

(072) 560 00 44

info@rugkliniekalkmaar.nl