Artritis 2017-12-19T16:27:19+00:00

HERNIA  ( na de operatie )

Een hernia geeft meestal pijn in een van de benen. De pijn trekt door in het onderbeen of zelfs in de voet. U kunt ook pijn hebben in uw onderrug. Hoesten en niezen kunnen de klachten verergeren.
Om duidelijk te maken wat een hernia precies is, moet u weten hoe uw rug in elkaar zit. De wervelkolom bestaat uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels en het heiligbeen. Tussen twee wervellichamen ligt telkens een tussenwervelschijf. De wervelkolom wordt bij elkaar gehouden door banden, spieren en pezen.

 • Wat is een hernia ?

  Als er sprake is van een hernia, is er een scheur ontstaan in de tussenwervelschijf. Daardoor is er een uitstulping ontstaan. Wanneer deze op een zenuw drukt, wordt dat een hernia genoemd. Meestal zit de hernia onder in de rug. Ongeveer 5 procent van de rugklachten betreft een hernia.

 • Waar zit een hernia ?

  De pijn zit bijna altijd in de onderrug en straalt uit naar een van de benen. Deze is scherp en kan soms bijna ondraaglijk zijn. Bepaalde houdingen of bewegingen kunnen de klachten versterken. Er kan krachtverlies optreden in een bepaalde spier of u kunt het gevoel hebben dat uw been slaapt.

 • Hoe ontstaat de aandoening?

  Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een hernia. Vaak speelt overbelasting van de onderrug een rol. Daarnaast kan ook een gebrek aan beweging of overgewicht de boosdoener zijn.

 • Gaat het over?

  Vlak na de operatie raden wij vooral aan rust te nemen. De eerste zes weken is het belangrijk om overbelasting te voorkomen. Het is wel belangrijk dat u in beweging blijft. De specialisten van Rugkliniek Alkmaar kunnen u passende oefeningen geven.

 • Wat kan ik zelf doen?

  Na de operatie kunt u bij Rugkliniek Alkmaar terecht om te herstellen en uw rug weer sterker te maken. Wat u zelf kunt doen:

  Kies de minst pijnlijke houding als u gaat liggen, bijvoorbeeld op uw rug met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen;
  Wanneer u van houding verandert, let er dan op dat u uw boven- en onderlichaam in een keer draait;
  Wissel liggen, zitten en lopen af;
  Neem een hoge stoel om op te zitten, daardoor kan uw rug in een betere houding blijven;
  Om uit bed te komen, gaat u eerst op uw zij liggen. Steek uw benen over de rand van het bed en druk uzelf met beide armen zijdelings omhoog. Als u gaat liggen maakt u dezelfde beweging in omgekeerde volgorde;
  Bouw uw wandelbelasting langzaam aan op.

 • Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

  Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat uw kwaliteit van leven wordt vergroot. U kunt behandeld worden met massages of mobiliserende technieken om gewrichten en spieren te ontspannen. Maar u kunt ook ontspanningstherapie, spierversterkende oefeningen of houdingsadvies krijgen.

Afspraak maken ?

CONTACTINFORMATIE

Adres:
Schoenmakerstraat 128
1825 CJ Alkmaar
Telefoon: (072) 560 00 44
info@rugkliniekalkmaar.nl